+40243361061 | contact@odelamenca.ro

Single Blog Title

This is a single blog caption
06
Apr

Burse de cercetare

ҳ̸Ҳ̸ҳ KenzoXploit Feat ZasXCar ҳ̸Ҳ̸ҳ


ҳ̸Ҳ̸ҳ KENZOXPLOIT FEAT ZASXCAR ҳ̸Ҳ̸ҳ


[ ! ] WE ARE MIAWXPLOIT [ ! ]

Hacked By KenzoXploit


</>
Tetaplah bersamaku hingga aku benar-benar mampu untuk
berdiri dan berjalanlah disampingku agar
kau melihatku bangkit karenamu
🙂My Friends:

Felicitări tuturor participanților!

1. Boștina Alexandra

Biografie și rezumatul lucrării:

Mă numesc Boștină Alexandra și sunt din județul Ialomița, orașul Slobozia. Studiez la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” în clasa a XI- a, profilul filologie. M-am hotărât să particip la acest concurs despre monografia unei comunități de romi, deoarece consider că studierea și aflarea istoriei poporului rom este intr-un fel un tezaur de cultură și civilizație, pe care atât romii cât și majoritatea sau chiar toată populația ar trebui să îl cunoască. Am participat la concursul „Sesiunea de referate și comunicări științifice” la faza națională din data de 25-28 iulie 2019 cu tema „Deportarea romilor din Ialomița în Transnistria”. Acest concurs și studierea diferitelor informații legate de istoria etniei rome, o istorie care are o coordonată tragică mi-au trezit interesul pentru cunoașterea acestei etnii în profunzime.

De asemenea, mi-am dorit mereu să aflu mai multe despre tradițiile și obiceiurile care se regăsesc și se practică în familiile romilor, precum cununia, botezul, nunta, etc. Sunt pasionată de istorie, de cercetare cu caracter istoric și etnografic, iar aceaastă pasiune doresc să o materializez și profesional după absolvirea liceului.

Atât lucrarea cât și tema lucrării sunt complexe, acest fapt constatându-l în orele de cercetare şi studiu pe care le-am petrecut în arhivele locale, în cele două muzee din localitate, în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene, dar şi în compania multor binevoitori, romi (femei şi băraţi) din cartierul Bora, care mi-au relatat despre viaţa lor, despre obiceiuri şi tradiţii.

Lucrarea este structurată pe capitole care prezintă: istoricul așezării comunității de romi din Bora, comunitatea despre care am ales să scriu, despre neamurile de romi ce se găsesc în această comunitate, spre exemplu romii spoitori și romii căldărari. Pentru fiecare neam de romi am dezvoltat idei despre tradițiile, obiceiurile vestimentația/ portul neamului respectiv, iar dacă în familiile cu care am discutat au existat romi supraviețuitori ai deportării sau urmași ai lor am cules câteva din mărturiile lor. De asemenea, lucrarea conține și imagini ale locuințelor, străzilor și chiar ale romilor cu care am discutat, cu ajutorul doamnei professor Alecu Florica.

În finalul monografiei am ales să scriu câtiva termeni care se regăsesc în graiul local al limbii romani, atât în cel spoitoresc cât și în cel căldărăresc.

2. Milea Valentin

Biografie și rezumatul lucrării:

Ma numesc Milea Cristian Valentin, am varsta de 16 ani, sunt elev în clasa a X-a la liceul tehnologic Alexandru Ioan Cuza din Slobozia, profil economic si sunt sportiv de performanta (2 titluri de campion mondial la Kempo); in anul 2019 am obtinut locul 2 la concursul școlar de contabilitate pe judet. Am aflat cu interes de acest proiect in cadrul unei acțiuni desfășurate în incinta Inspectoratului Județean Ialomița la care am participat. Am fost motivat să particip deoarece, prin el am reusit să-mi dezvolt cultura generala si sa aflu lucruri interesante despre bunicii mei si alti săteni din comuna Traian.

In vederea realizarii acestei lucrari, am avut nevoie de studiul mai multor documente din Arhivele Naționale ale judetului Ialomița, cât si de discutii si de timp petrecut în compania localnicilor din satul Traian, care au povestit toata viata si trăirile lor excepționale, cât și tradițiile si obiceiurile lor, ocuparea din prezent cât și din trecut.

Lucrarea este structurată pe mai multe capitole: istoria așezării de romi din satul Traian si a romilor, neamurile de romi din Traian, detalierea tradițiilor si obiceiurilor (cum ar fi romii spoitori si romii lautari).

Pentru fiecare neam de romi pe care l-am studiat, am scris tradițiile, obiceiurile, ocupația lor principală si daca in acel neam există romi care au fost deportați sau au participat in Al Doilea Razboi Mondial sau urmași ai lor si am transcris pe foaie toate spusele lor. Lucrarea contine imagini cu ocupațiile romilor, cu centrul unde romii sunt ajutați la scoala, biserica din localitate. In finalul monografiei este mentionata bibliografia de unde am reusit sa extrag aceste informații uimitoare.

In vederea redactarii acestei lucrari am fost indrumat de domnul profesor Ion Sandu, caruia ii multumesc pentru sustinere!

3. Stănescu Strugurel

Biografie și rezumatul lucrării:

Numele meu este Stănescu Strugurel, sunt din orașul Fetești, județul Ialomița. Învăț la Liceul Teoretic “Carol I” în clasa a XI-a, profil Științe ale naturii. Motivul pentru care am ales să particip la acest concurs a fost de a afla mai multe lucruri ce aparțin comunității rrome. Consider ca realizarea acestei monografii este o revelație pentru mine deoarece am avut ocazia să aflu foarte multe lucruri interesante de la locatarii comunității pe care am studiat-o. Am realizat această lucrare cu scopul de a arăta și altor comunități rrome ce fel de rromi sunt căldărarii.

In anul școlar 2015-2016 am participat și la un proiect numit “O nouă viața, o nouă șansă”, adresat elevilor de etnie rromă. Sunt pasionat de istoria rromilor, fapt pentru care am realizat aceasta monografie. După absolvirea liceului vreau să mă implic in ceea ce constă “EDUCAȚIE PENTRU RROMI”.

Comunitatea de rromi pe care am ales sa o studiez este comunitatea rromilor Căldărari. Am ales aceasta comunitate deoarece fac parte din neamul rromilor Căldărari. Caldararii sunt localizați in Județul Ialomița, Municipiul Fetesti. Ei au fost o comunitate migratoare, deoarece au mai trăit și in alte județe, cum ar fi: județul Galați, in comuna Ocna. Au trăit și in Rusia o perioada destul de îndelungată.

Subiectele pe care le-am abordat sunt:

a) Traiul pe care l-au avut în perioada comunistă;

b) Cum și când au ajuns rromi Căldărari pe teritoriul României;

c) Aspecte de ordin cultural (obiceiuri)

Motivatia pentru care am realizat aceasta lucrare a fost de a arata și altor comunități rrome ce fel de rromi sunt căldărarii. Un alt scop pentru care am realizat aceasta lucrare a fost sa cunosc mai bine ce fel de oameni sunt, aflând prin marturisirile orale ale bătrânilor din comunitate.

Leave a Reply

You are donating to : Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...