Project Info
Project Description
Finatator: Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021
Potrivit unui Studiu al Băncii Mondiale, nouă din 10 romi trăiesc în sărăcie extremă și se confruntă cu excluziunea socială. Desi s-au implementat proiecte si s-au investit resurse pentru incluziunea romilor, totusi situatia localitatilor unde locuiesc si comunitati de romii este chiar mai rea (Studiul FRA). Credem ca e nevoie de o abordare bazata pe organizarea si mobilizare comunitara prin care cei ”fara voce” vor fi capacitati in relatia cu autoritatile locale, cu cei aflati pozitie de decizie. Fara acest proiect membrii comunitatilor interetnice unde interevenim, vor continua sa fie dependenti social, ”clienti” ai masurilor sociale avand o mentalitate de victima, perpetuand si mai departe cercul vicios al saraciei. In acest sens ne propunem sa organizam o serie de activitati: Curs de fromare – lideri romi si specialisti (inclusiv romi) in domeniul drepturilor omului si abordarii inclusive; Combaterea fenomenului de segregare; ateliere de capacitare si cursuri de formare in organizare comunitara si advocacy; Formarea GAL si implementare de actiuni civice si advocacy; Dezvoltarea de Strategi locale cu participare membrilor comunitatilor
Rezultatele proiectului vor fi: Capacitarea a 269 de persoane vulnerabile si 63 de specialisti care lucreaza cu persoane vulenrabile; 533 de persoane implicate in actiuni civice si de advocacy: 100 de femei capaciatate in vederea organizarii comunitare; 100 de persoane consultate in dezvoltarea de strategi locale.
Ne dorim ca cele 533 de persoane care vor beneficia de proiect sa nu fie doar ”beneficiari” consultati (abordarea paternalista) ci implicati in toate activitatile, care sa capate proprietate asupra procesului implementarii proiectului.
In implementarea proiectului vom avea un partener din Replublica Moldova (Institutul pentru Initiative Rurale) cu o indelunga experienta in organizare comunitara si civica. Prin acest parteneriat dorim sa schimbam experiente dar sa si preluam bune practici pe care sa le adaptam in comunitatilor unde lucram.