+40243361061 | contact@odelamenca.ro

Fetesti

Cartierul Dudesti: acest cartier se afla situat in partea de sud a Fetestiului fiind considerat partea cea mai veche a orasului, motiv pentru numarul rromilor ajunge aici la 1.283 persoane – valoare maxima de concentrare a acestora la nivelul orasului. Romii din acest cartier – in trecut caldarari – au impartasit in perioada comunista un destin ocupational asemanator cu cel al romanilor, fiind obligati sa lucreze in agricultura. Aceasta este cauza pentru care astazi 15% dintre rromi beneficiaza de pensie, insa cu toate acestea peste 50% dintre ei traiesc din ajutor social si 5% nu au nici un venit datorita lipsei actelor de identitate. Principalele probleme cu care se confrunta membrii comunitatii tinta, fara a mai lua in calcul lipsa locurilor de munca – aceasta fiind o problema generala la nivel de oras – sunt: lipsa apei potabile, a iluminatului stradal, a drumurilor asfaltate etc.

Cartierul Vlasca este situat in estul orasului intre calea ferata Fetesti-Cernavoda si bratul Borcea. Arealul in care romii sunt dominanti este reprezentat de nord vestul acestui cartier Numarul lor se ridica la 524 locuitori dintr-o populatie totala de 1.692 persoane. Acest grup etnic este singurul care isi mai pastreaza inca identitatea. Barbatii practica inca vechea ocupatie de caldarar realizand cazane, caldari si alte obiecte din aluminiu; femeile mai pastreaza portul traditional (fuste lungi si plisate, salbe de galbeni, par impletit), iar copiii se casatoresc la varste fragede (11-13 ani). Principalele probleme cu care acestia se confrunta sunt: abandonul scolar, diferite boli datorita lipsei asistentei medicale, drumuri nepietruite sau lipsa iluminatului public. Spre deosebire de romii din Dudesti, acestia traiesc din ajutor social in proportie de 65%, doar 3% din pensii si restul de 32% din afaceri cu fier vechi.

 

Cartierul Colonisti: in cadrul acestuia nu exista un areal de concentrare al romilor datorita raspandirii acestora pe intreaga suprafata a cartierului. Romii din Colonisti sunt la origine romi cocalari (care prelucrau osul, realizand piepteni si alte obiecte de uz caznic), dar in prezent nici unul nu mai practica acest mestesug. Principalele ocupatii la ora actuala sunt cersitul si camataritul. Exista obiceiul ca barbatii sa-si trimita femeile si copiii la cersit, ceea ce face ca numarul copiilor care frecventeaza scoala sa fie foarte redus. Numarul romilor din Colonisti se ridica la 430 persoane, din care un numar de 200 persoane sunt plecate in prezent din tara.

You are donating to : Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...